Słynna na całym świecie turecka baklawa, o złocistej skórce i pełna delikatnego syropu, to źródło smaku, który pozostaje w pamięci na długo po pierwszym kęsie. Ten wyjątkowy deser, uznawany za jeden z najsmaczniejszych na świecie, zdobył popularność również poza granicami Türkiye (Turcji), a dzięki eksportowi i rosnącej liczbie tureckich cukierni otwieranych poza granicami kraju, zachwyca ludzi w każdym zakątku świata.
Niezależnie od tego, czy jesteś znawcą, czy po prostu lubisz poznawać nowe smaki, najlepszym miejscem, by delektować się tym przysmakiem z kruchego ciasta, jest sama Türkiye (Turcja) – a nie ma ku temu lepszej okazji niż Światowy Dzień Baklawy, obchodzony 17 listopada.
Ceniony deser zrównoważonej kuchni tureckiej
Tradycyjnie przygotowywana z 40 warstw ciasta filo, wypełnionych pistacjami lub orzechami włoskimi i nasączonych syropem, baklawa uosabia istotę kulinarnego luksusu. Ten niezwykle chrupiący i soczysty deser od wieków zachwyca podniebienia.
Stolica baklawy
Baklawa należy również do ulubionych deserów miłośników słodyczy na całym świecie. Media społecznościowe przepełnione są postami i hashtagami, w których ludzie dzielą się swoimi ulubionymi przepisami i słodkościami. Jednak opanowanie sztuki przygotowania baklawy wymaga umiejętności, cierpliwości i dogłębnej znajomości składników. Najdoskonalsza wersja tego deseru powstaje w południowo-wschodniej prowincji Gaziantep w Türkiye (Turcji), należącej do Sieci Miast Kreatywnych UNESCO w dziedzinie gastronomii.
W rzeczywistości baklawa z Gaziantepu była pierwszym tureckim produktem, który otrzymał status Chronionego Oznaczenia Geograficznego w Unii Europejskiej (UE). To, co wyróżnia baklawę z prowincji Gaziantep, to nie tylko mistrzowska metoda przygotowywania cienkich warstw ciasta, ale także wyjątkowe składniki — wysokiej jakości pistacje z Antep oraz lokalnie produkowane masło.
Odmiany ponadczasowego przysmaku
Poza baklawą z Gaziantep, w całej Türkiye (Turcji) przygotowuje się niezliczone odmiany tego uwielbianego deseru z wykorzystaniem unikalnych metod i składników. A może z tej okazji warto wyruszyć w słodką podróż własnym Szlakiem Baklawy, by rozkoszować się tym słynnym na całym świecie deserem?